Sådan holder du kontakten med dine venner

Der kan være mange grunde til at det er svært at holde kontakten med sine venner - måske har du enormt travlt, er belastet eller er neurodivergent.

At få skrevet tilbage på SMSer, tage intiativ til sociale aftaler og arrangere fødselsdage kræver nemlig en hel del kognitiv energi af os.

I dette bloginlæg vil jeg dele nogle af de strategier, som jeg har samlet sammen efter mange samtaler med voksne med neurodivergens, så det bliver nemmere for dig at holde fast i dine venskaber.

Venskaber er nemlig er noget af det allervigtigste ift. god trivsel og sundhed - når vi føler samhørighed med andre får vi det simpelthen bedre.

Læs med herunder, hvor jeg deler nogle klassiske problemstillinger og ideer til løsninger.


 

Jeg synes det er svært at tage initiativ til aftaler - jeg kan aldrig finde ud af hvad vi skal lave. Jeg har ikke lyst til “bare” sidde på cafe, drikke kaffe og snakke.

At have svært ved at finde på ideer til sociale arrangementer er helt normalt - måden vi er sammen på forandrer sig gennem hele livet og det er forskelligt, hvad vi mødes omkring.

Hvis du har svært ved at finde på ideer til sociale aftaler, så start gerne med nogle steder, hvor der er en aktivitet - på den måde sikre du også, at der er noget at “lave” eller tale om - her er nogle ideer:

Vær sammen om en aktivitet

I kan mødes omkring et spil - i kan fx mødes ude på brætspilscafe eller du kan have et spil kort med dig.

Du kan mødes med dine venner til en koncert, biograftur, teater, stand-up, et foredrag, vinsmagning og meget mere.

Du kan også selv invitere til spilaften, filmaften eller mødes hjemme omkring en interesse.

Vær sammen om en aktivitet

I kan mødes over en gåtur - måske på svampejagt eller sanketur, eller blot nyde det gode vejr.

I kan mødes over (hold)træning - en løbetur, fitness, basketball, fodbold, yoga, klatring og svømning.

I kan også mødes over håndarbejde og praktisk arbejde - fx hækle, strikke (og dele opskrifter), madlavning, keramik, havearbejde, ordne elektronik og biler.

 

Hvis du ønsker arrangementer til en billig pris eller gratis, så undersøg dit lokale kulturhus, bibliotek og museum - de har ofte gratis arrangementer. Du kan også tjekke forskellige comedy/teater/musikforestillinger, som tester deres shows med lille billetpris.

Det kan også være, der er nogle udendørs udstillinger, oplevelser eller naturområder, som du har lyst til at se.

Når du har fundet noget, som du synes, der er interessant, kan du kontakte din ven og spørge om de vil med.

 

Jeg har svært ved at huske mine venner - det er som om jeg glemmer dem og lige pludselig er det et år siden, jeg har set dem.

Når man har travlt og er optaget af mange andre ting i hverdagen, kan man hurtigt glemme sine venner. Det er ikke fordi de ikke betyder noget, men fordi der er nok at tage sig af i din hverdag.

Husk dine venner

Hvis du sommetider glemmer dine venner, vil jeg anbefale at du skriver en liste med navnene på dine venner og hænger op et sted, hvor du ser listen.

Du kan med god effekt også sætte en reminder på din telefon en gang hver 14./28. dag, som husker dig på, at du skal kontakte dine venner.

Kig på din liste - den person, som det er længst tid siden du har set, kan du kontakte og tage intitiativ til en aftale.

Planlæg tid til at række ud

Planlæg tid til at få kontaktet dine venner, så du får det gjort!

Du kan med fordel sætte dig ned på din yngslingscafe (så du ikke er hjemme), hvor det eneste formål er, at du rækker ud til dine venner.

 

Jeg har svært ved at overskue at svare på SMSer fra mine venner, fordi jeg er overbelastet. Jeg får det dårligt over at jeg ikke svarer - jeg er bange for at mine venner tror, jeg ikke vil bruge tid/energi på dem.

Der kan være perioder i ens liv, hvor man har svært ved at overskue at svare på SMSer fra ens venner. Men måske kender dine venner dig bedre end du tror og de ved, at når du ikke besvarer SMSer, er det fordi du er i underskud?

For at lette opgaven med at svare beskeder, vil jeg anbefale dig at have skrevet nogle “standart”beskeder, som du kan kopiere og på den måde besvare dine SMSer.

Det kan også være du kan spørge en kæreste, ven eller forældre om hjælp til at besvare SMSer.

Her er nogle ideer til standartbeskeder, som du kan kopiere:

Tak for din besked - jeg har set den. Jeg kan ikke tage stilling til dit spørgsmål lige nu, men skriver tilbage, når jeg har mere energi.

Tak for din besked. Jeg har ikke energi til at svare på den lige nu. Jeg vil blive virkelig glad, hvis du vil skrive til mig igen om en uge. Kram

Tak for din besked - det er dejligt du skriver. Jeg er desværre i en noget presset periode og kan ikke lige overskue min kalender. Jeg vender tilbage, når der er mere ro på. kh

Jeg savner dig og tænker på dig og har lyst til at se dig. Jeg kontakter dig, når jeg har mere overskud/en mere overskuelig kalender. Mange kram herfra

 

Jeg synes altid det er mig, som skal tage initiativ. Jeg bliver frustreret over at de andre ikke tager initiativ til at mødes.

Der kan være mange gode grunde til at dine venner eller familie ikke tager initiativ til sociale arrangementer.

Umiddelbart vil jeg anbefale dig at droppe “regnskabet” med hvem der tager initiativ til hvor meget. Du vinder også selv, når du tager initiativ og der bliver lavet en aftale. Du kan evt. forestille dig det, som en gave, du giver til den anden person.

Hvis du virkelig har brug for at de andre tager initiativ til noget socialet, så tag en snak med dine venner/familie og fortæl dem, at du rigtig gerne vil have de invitere til noget. Måske kan de fortælle, hvorfor det er svært og i kan finde på nogle gode løsninger.

 

Jeg synes det tapper mig for energi at “skulle finde på” sociale arrangementer og finde en dato for det.

Når vi skal tage initiativ til sociale arrangementer kræver det meget kognitiv kraft (især eksekutiv): Du skal få ideer til noget socialt, finde en dato og så kontakte dine venner og mere til.

En løsning kunne være at have nogle traditioner og systemer for sociale arrangementer - på den måde skal du ikke finde på noget nyt hver gang.

Gentagelser er nøgleordet her!

Det er fx smart med traditioner, fordi man gør det samme hver gang - på den måde skal man ikke bruge energi på at finde på noget nyt.

Nogle klassiske traditioner er fx være at mødes til påske- og julefrokost (evt. en fast dag om året).

Du kan heldigvis lave dine egne traditioner med dine venner!

Lav dine egne traditioner

Du kan fx gøre det til en tradition at invitere til fødselsdag - gerne på samme måde: kaffe og kage, en tur i Tivoli, filmaften med pizza eller at tage ud og opleve noget (deres gave til dig kan evt. være at betale deres egen entrebillet/mad).

Du kan også gøre det til en tradition at mødes omkring halloween (og se uhyggelige film!), Melodi Gran Prix, Pride, Sankt Hans, Festivaller eller andre begivenheder i dit område.

Sæt aftaler i system

Jo mere du kan sætte sociale aftaler i “system”, jo mere kognitiv energi sparer du at skulle bruge på sociale aftaler.

En måde at lave et system for sociale aftaler er fx at gå til noget sammen (måske en sportsgren/bogklub/krea) eller at du og dine venner aftaler en fast dag om ugen/måneden til spilaften/filmaften/gåtur.


Jeg håber du har fået nogle ideer, som kan støtte dig i at holde kontakten med dine venner.

Jeg ønsker dig al mulig held og lykke med at holde kontakt og tage initiativ til sociale aftaler!

Næste
Næste

Systemer til virkelig nem aftensmad