Neurodivergens på arbejdspladsen: Autisme
I dette blogindlæg vil jeg give dig en indsigt i, hvad autisme er, og hvilken indvirkning det kan have på arbejdslivet.
Som leder er det selvfølgelig ikke nødvendigt at have fuld indsigt i autisme, men en basal forståelse kan være en stor fordel – både for din autistiske medarbejder og for dig som leder. En bedre forståelse af neurodivergens kan nemlig give dig mulighed for at få øje på de styrker og behov, som dine medarbejdere har.
Inden vi dykker ned i autisme og dets mange facetter i en arbejdssammenhæng, vil jeg dog gerne fremhæve en vigtig pointe:
Ingen autister er ens.
Mennesker med autisme er lige så forskellige som alle andre.
To personer med autisme kan arbejde vidt forskelligt og have meget forskellige personligheder. Dertil kommer, at en medarbejders autistiske træk kan komme til udtryk på forskellige måder afhængigt af den sociale kontekst og det miljø, vedkommende befinder sig i.
For eksempel kan en medarbejder med autisme, der arbejder godt sammen med et kendt team, være udadvendt og humoristisk i denne sammenhæng, men i nye situationer eller omgivelser kan samme person føle sig usikker og blive mere reserveret eller tilbageholdende.
En anden vigtig detalje er, at mange neurodivergente personer har andre diagnoser – for eksempel ADHD – hvilket kan betyde, at de har behov, som kan trække i forskellige retninger.
Med disse nuancer in mente vil jeg nu give en kort introduktion til, hvad autisme er, og hvordan det kan komme til udtryk i arbejdslivet.
Hvad er autisme?
Autisme er en neurodivergent tilstand, hvor der findes strukturelle, funktionelle og kemiske forskelle i hjernen hos autistiske og ikke-autistiske mennesker.
Mange autistiske personer beskriver det som at have et anderledes "styresystem," hvilket påvirker måden, de tænker, sanser og oplever verden på.
Autisme er en spektrumtilstand, hvilket betyder, at de måder, autisme kommer til udtryk på, varierer betydeligt fra person til person. Dog er der fællestræk, der ofte går igen hos autistiske individer, særligt når det gælder sansebearbejdning og kognitive funktioner.
Et af disse områder er central sammenhængsforståelse, der handler om hjernens evne til at forstå overordnede sammenhænge. Autistiske personer kan have en anden tilgang til informationsbearbejdning, hvor de ofte er mere detaljerede og fokuserede på enkeltelementer frem for helheden.
Dette kan give udfordringer i arbejdssituationer, hvor man skal “læse mellem linjerne” eller hurtigt danne sig et helhedsoverblik. Til gengæld kan dette detaljefokus og skarpe mønstergenkendelse betyde, at man kan være dygtige til at identificere komplekse sammenhænge, fejl og mønstre.
Når det gælder sansebearbejdning, oplever mange autister både hyper- og hypo-sensitivitet. Det betyder, at nogle sanseindtryk opleves meget stærkt, mens andre kan være dæmpede. Det kan være en udfordring i arbejdsmiljøer med mange stimuli, såsom åbne kontorer, hvor lyd, lys og bevægelse kan føre til sanseoverbelastning.
Omvendt kan denne sanse-sensitivitet give en fordel i “sansearbejde,” såsom kunst, musik, gastronomi eller design.
Styrker
Høj detaljeorientering
Autistiske medarbejdere kan ofte fange små detaljer, som andre overser.
Stærk mønstergenkendelse
Mange autistiske personer har en evne til hurtigt at se mønstre og sammenhænge i data og komplekse systemer.
Vedholdenhed og tålmodighed
Autistiske medarbejdere er ofte vedholdende og kan arbejde på komplekse opgaver uden at miste motivationen.
Systematisk tilgang
Mange personer med autisme har en naturlig evne til at skabe og følge systemer, processer og strukturer.
Integritet og ærlighed
Autistiske mennesker er ofte kendt for deres ærlighed og direkte kommunikation.
Høj grad af loyalitet
Autistiske medarbejdere knytter sig ofte stærkt til deres arbejdsplads og kolleger.
God til specialiserede opgaver
Når en autistisk medarbejder interesserer sig for et specifikt emne, opbygger de ofte stor viden og kompetence på området.
Evne til at arbejde selvstændigt
Mange autistiske personer trives i opgaver, hvor de kan arbejde selvstændigt.
Styrker
Unikke perspektiver og nye idéer
Neurodiversitet bidrager med forskellige måder at se verden på. En autistisk medarbejder kan ofte tilbyde anderledes perspektiver og kreative løsninger, som teamet ellers ikke ville have overvejet.
Høj koncentrationsevne
Autistiske medarbejdere kan have en bemærkelsesværdig evne til at koncentrere sig og holde fokus i længere tid.
Evne til at lære i dybden
Mange autistiske personer foretrækker at lære et emne til bunds og kan dermed opbygge en dybtgående viden.
Rutinefast og præcis
Autistiske medarbejdere har ofte glæde af rutiner og kan være meget præcise i opgaver, der kræver konsistens og nøjagtighed,.
Lav tolerance for sløseri
Personer med autisme foretrækker at gøre tingene ordentligt og grundigt og kan være kritiske over for sløseri eller fejl.
Respekt for regler og procedurer
Autistiske medarbejdere har ofte en god forståelse for regler og procedurer.
Evne til at arbejde uden sociale afbrydelser
Mange autister foretrækker at fokusere på opgaven fremfor småsnak og sociale afbrydelser.
Hvilke tilpasninger på arbejdspladsen, kan understøtte mennesker med autisme?
Som du kan se, har mennesker med autisme mange kvaliteter, som kan være en styrke på arbejdspladsen. Det kræver blot at medarbejderen med autisme har de rigtige rammer at arbejde i.
For nogle medarbejdere med autisme er det ganske små justeringer i arbejdsdagen, som betyder, at de føler sig godt tilpas - det kan fx være at få mulighed for at gå en tur alene i frokostpausen.
Andre mennesker med autisme kan have brug for større tilpasninger - fx hvis de er meget sanse-sensitive - som fx mulighed for at arbejde på enekontor og undgå møder.
Herunder giver jeg dig nogle forslag til tilpasninger, som kan være gavnlige for medarbejdere med autisme:
Det sociale
Giv din medarbejder mulighed for at vælge sociale arrangementer til og fra uden at stille spørgsmål. Det gælder både frokostpausen, møder, teambuilding og julefrokosten.
Du kan også spørge din medarbejder, om der er noget, du kan gøre ift. at skabe tryghed i medarbejdergruppen - fx kan du tilbyde en buddy-ordning, hvor en mere erfaren neurodivergent medarbejder støtter en ny medarbejder i at forstå de sociale koder og forventninger, der er på arbejdspladsen.
Kommunikation
Du kan spørge din medarbejder med autisme, hvordan de foretrækker at kommunikere.
Mange autister finder det lettest med direkte kommunikation uden brug af ironi og underforståede budskaber. De kan lide klar og ærlig tale.
Det kan også være din medarbejder foretrækker skriftlig kommunikation frem for verbal.
Afskærmning
Giv din medarbejder mulighed for at skærme sig mod sanse-overstimulering. Dette kan gøres ved at reducere sanse-indtryk - fx som lyd.
Med få hjælpemidler såsom noise-cancelling headphones, faste pladser, visuel afskærmning og dæmpet lys kan du støtte din medarbejder i at være tilpas.
Udover dette kan du tilbyde mulighed for at bruge kugledyner/veste, fidgets, sækkepuder og andre ting, som kan støtte medarbejderen.
Det kan også være at det vil være gavnligt for din medarbejder at kunne arbejde hjemme i perioder.
Jeg håber du har fået en bedre forståelse af, hvad autisme kan betyde i et arbejdsliv og hvilke tilpasninger, der kan være gavnlige.
Jeg kan garantere dig for, at det betyder meget for din neurodivergente medarbejder, at du gerne vil prøve at forstå dem.
Du kan få mange flere ideer til tilpasninger på arbejdspladsen ved at kigge på mine næste blogindlæg om tilpasninger på arbejdspladsen (link nederst på siden).
Måske leder du efter en kompetent sparrings-partner, som kan hjælpe dig med at forstå dine medarbejdere med ADHD og autisme og har en ønske om at skabe en mere inkluderende arbejdsplads?
Du er mere end velkommen til at kontakte mig for et uforpligtende møde og høre mere om, hvilke muligheder, der er for din virksomhed.
Du kan også læse mere om, hvordan jeg støtter virksomheder ved at klikke HER.