Neurodivergens på arbejdspladsen: ADHD
I dette blogindlæg får du en introduktion til, hvad ADHD er, og hvilken betydning det kan have på arbejdspladsen.
Som leder behøver du selvfølgelig ikke være ekspert i ADHD, men det kan gøre en stor forskel for både din medarbejder og dig selv at have en grundlæggende forståelse for emnet.
Når du har indsigt i ADHD, bliver det lettere at forstå din medarbejders måde at arbejde på og at undgå misforståelser, der kan opstå på baggrund af forskellige arbejdsstile.
Inden vi dykker ned i, hvordan ADHD kan komme til udtryk på arbejdspladsen, er det vigtigt at understrege en central pointe:
Ligesom alle andre mennesker er mennesker med ADHD meget forskellige. To personer med ADHD kan arbejde på vidt forskellige måder og have helt unikke personligheder. Desuden kan deres ADHD-symptomer og behov komme til udtryk på forskellige måder afhængigt af arbejdsmiljøet.
Fx er der nogle mennesker med ADHD som kan præstere at producerer helt utrolig meget på utrolig kort tid, når de er i flow og under tidspres. Den selv samme medarbejder kan blive ufokuseret og uproduktiv i løse rammer uden deadlines.
Og for at gøre billedet endnu mere komplekst, kan medarbejdere med ADHD ofte have flere tilstande samtidig (fx autisme/ordblindhed), der også påvirke deres behov og arbejdsmønstre.
Med denne forståelse på plads, lad os nu dykke ned i, hvad ADHD er, og hvordan det kan påvirke medarbejdere på arbejdspladsen.
Hvad er ADHD?
ADHD er en neurologisk tilstand, som kommer til udtryk på forskellig vis. En person med ADHD er født med ADHD og vil altid have ADHD. ADHD’trækkene kan dog komme til udtryk på forskellig vis i løbet af livet.
Den mest markante forskel på en neurotypisk hjerne og en hjerne med ADHD er dopamin- og noradrenalin-niveauet.
Dopamin spiller en vigtig rolle ift. eksekutive funktioner, såsom motivation og regulering af opmærksomheden. En hjerne med ADHD kan have svært ved at bibeholde dopamin-niveauet på sigt, og har derfor brug for ny stimuli. Man kan sige at hjernen er “nyhedssøgende” eller “går efter” stimuli som er interessant og spændende.
Det betyder at mange med ADHD kan lide at arbejde med kompleksitet, nye opgaver og kreativitet. De er ofte meget motiverede, når de arbejder med opgaver og mennesker, som interesserer dem på et personligt plan. Faktisk er der mange med ADHD, som kan arbejde ekstremt fokuseret i lang tid af gangen (kaldet hyperfokus), så længe de har interesse i opgaven.
Styrker
Kreativitet og problemløsning:
Mange personer med ADHD har en unik evne til at tænke "ud af boksen" og finde kreative løsninger på problemer.
Energi og entusiasme:
Når de er engagerede i en opgave, kan medarbejdere med ADHD vise høj energi og en smittende entusiasme.
Hurtig tænkning:
ADHD kan give en hurtig tankeproces, som gør det lettere at træffe beslutninger hurtigt og tilpasse sig forandringer.
Evne til hyperfokus:
Mange med ADHD kan opleve "hyperfokus," hvor de dykker meget dybt ned i en opgave og arbejder intensivt på den i lange perioder.
Stærk intuition:
Personer med ADHD kan have en god fornemmelse for andre og sociale situationer.
Risikovillighed:
ADHD-medarbejdere har ofte en høj tolerance for risici og kan derfor være gode til at tage initiativer og prøve nye ting.
Stor tilpasningsevne:
Personer med ADHD er vant til at tilpasse sig nye situationer og kan trives i miljøer med forandring.
Styrker
Høj stresstolerance i korte perioder:
Mange med ADHD kan yde godt under pres i korte perioder.
Stærkt fokus på passionerede opgaver:
Medarbejdere med ADHD har tendens til at forfølge deres interesser intenst, hvilket kan føre til dygtighed inden for særlige områder.
Innovation og nye idéer:
Medarbejdere med ADHD kan bidrage med friske og innovative idéer i teams.
Modstandsdygtighed:
Mange med ADHD har opbygget en evne til at overvinde modgang.
Empati og forståelse:
Personer med ADHD har ofte en stærk empati og kan være gode til at støtte kollegaer i deres udfordringer.
Spontanitet og fleksibilitet:
Medarbejdere med ADHD er ofte åbne for nye muligheder og kan handle hurtigt, når uforudsete situationer opstår.
Hvilke behov kan man have ift. arbejdspladsen, når man har ADHD?
Som sagt er en person med ADHD ofte drevet af interesse, “nyheder” og forandringer. Det behøver ikke kun at være selve arbejdsopgaven, som skal være spændende og interessant - det kan lige så godt være de mennesker man arbejder med og ens omgivende miljø. Det kan også være at personen med ADHD finder det meget motiverende at modtage ros fra kollegaer/leder eller måske få en kontant bonus.
De behov man kan have, når man har ADHD, for at udnytte sine evner til fulde kan næsten være modsatrettede afhængigt af personen med ADHD.
Lad mig forklare:
Nogle mennesker med ADHD vil elske at have masser af social interaktion, åbne kontorlandskaber og flydende, “åbne” opgaver, som understøtter en kreativ proces.
Men andre med ADHD vil have behov for det modsatte: et struktureret miljø med lukkede deadlines og afskærmning mod forstyrrelser fra kollegaer - dette skyldes måske at netop denne medarbejder vil miste sin opmærksomhed, hvis de forstyrres og at de har behov for en ydre struktur, som holder dem i gang.
Den samme medarbejder kan også have brug for begge tilgange afhængigt af, hvor de er i en arbejdsproces.
Den nemmeste måde at afdække din medarbejders behov, er at spørge dem direkte.
Du kan fx vide dem dette her blogindlæg og eller bruge blogindlæg om tilpasninger til inspiration.
Der er dog nogle små justeringer, som ofte vil gøre en stor forskel for din medarbejder med ADHD:
Organisering
Støt din medarbejder med ADHD med organisering - dette kan både være at give din medarbejder adgang til forskellige hjælpemidler som understøtter struktur - det kan fx være whiteboards, sorteringsmapper, kalendre, digitale værktøjer til organisering.
Men det kan også være i form af opfølgningsmøder med dig, hvor du hjælper medarbejderen med at opdele større mål i delmål, prioritere i opgaver og støtte med færdiggørelsen af opgaver-
Bevægelse
Giv din medarbejder mulighed for at bevæge sig - det kan være lange pauser, hvor medarbejderen kan gå udenfor eller decideret træning (og adgang til bad).
Det kan også være at tilbyde medarbejderen forskellige muligheder for at sidde på sin kontorplads, herunder forskellige typer stole, tyngdepuder, fidgets, vippebræt og fx mulighed for at stå op til møder.
Energi
Tillad din medarbejder at arbejde der, hvor de har mest energi. En del af ADHD, kan være at ens energi svinger en del i løbet af dagen.
Du kan evt. spørge din medarbejder hvordan deres energi er og støtte op om at vanskelige opgaver ligges i energi-toppe.
Du kan også spørge din medarbejder hvilke typer opgaver der giver energi og hvilke der dræner og se, om der kan gøres noget ved de drænende opgaver.
Derudover kan du lade din medarbejder udnytte sin evne til hyperfokus ved at lade medarbejderen blokke tid i kalenderen til “fokuseret tid” uden afbrydelser og også huske at lade medarbejderen holde pause i længere tid efter en intens periode.
Jeg håber du har fået et bedre indblik i, hvad ADHD er og hvordan det kan komme til udtryk på arbejdspladsen.
Du kan også læse mit blogindlæg om 10 ting, din medarbejder med ADHD ville ønske du vidste eller gå videre til mit næste bloginlæg om autisme på arbejdspladsen.
Vil du høre mere om, hvordan jeg kan støtte dig i at kan skabe trivsel for dine medarbejdere med ADHD og autisme, så kontakt mig for en uforpligtende samtale ved at klikke på knappen herunder.
Du kan også læse mere om hvordan jeg støtter virksomheder ved at trykke HER.