Neurodivergens på arbejdspladsen: Hvordan taler jeg med min chef?

Der kan være mange grunde til at du ønsker at fortælle din chef om din diagnose, særlige behov og/eller arbejds-stil.

Det kan være det bare føles som en stor ting eller “hemmelighed”, som er rar at få fortalt med sine kollegaer og chef. Lidt ligesom alle andre store ting, som sker i dit liv.

Det kan også være at du ønsker at forklare din chef om din måde at arbejde på eller være sammen med kollegaer.

Og sidst, men ikke mindst, kan det være du ønsker nogle tilpasninger, som vil gøre dig bedre tilpas på arbejdspladsen og gøre det nemmere at løse opgaver.

Hvis du synes det føles som en sårbar eller meget privat samtale, at fortælle din chef om autisme eller ADHD, kan det være godt at forberede dig, så du sikre dig, at det bliver en god samtale og du får sagt det du har brug for.

Derfor giver jeg dig i dette bloginlæg en simpel guide på 5 trin, som du kan bruge, til at forberede dig, skabe overblik og du sikre dig, at du får fortalt de vigtigste pointer.


Guide

1.

Find ud af, hvad din motivation er, for at fortælle din chef eller kollegaer om din diagnose.

Det kan være gavnligt ift. at forebrede dig på samtalen, at du finder ud af, hvorfor du ønsker at fortælle din chef om din diagnose. Der kan være forskel på, hvor meget du skal fortælle, afhængigt af, om du blot ønsker at din chef ved det eller om du ønsker, at der laves nogle tilpasninger, som vil gøre det lettere for dig at arbejde.

Der kan være mange grunde til at fortælle sin chef og kollegaer om sin diagnose - herunder:

Kan være en lettelse i sig selv at andre ved det

Bedre forståelse fra lederen ift. arbejds-stil og behov, hvilket giver tryghed

Nedbryde stigma og skabe åbenhed på arbejdspladsen

Ønske om tilpasninger, som vil gøre det nemmere at løse opgaver

Mindre maskering af neurodivergente træk

At kunne være mere sig selv i sociale situationer

Behov for støtte til bestemte opgaver


2.

Forberedelse af samtale

Når du ved, hvad din motivation for at fortælle om din diagnose er, bliver det nemmere at forberede dig på samtalen.

Du kan forberede dig på, hvor meget du vil fortælle om dig selv.

Det kan fx være, at du fortæller om dine behov i stedet for diagnose eller at du beskriver dig selv som neurodivergent i stedet for at bruge ord som ”autisme”.

Hvis du ønsker særlige tilpasninger på arbejdspladsen, kan du forberede dig på, hvordan du vil sige dette - det kan fx være sætninger som:

Jeg arbejder bedst, når der er en klar struktur og forudsigelighed.”

“Jeg fungerer bedst, når jeg kan tage korte pauser for at lade op mentalt.”

Det kan også være du i højere grad har behov for at fortælle om noget der er svært og sammen med din leder finde en løsning på problemet:

“Mit energi-niveau er højt om morgenen og jeg er god til at løse opgaver der. Men når vi holder gruppemøder om formiddagen, er det som om jeg er totalt drænet for energi efterfølgende. Kan vi arbejde sammen på en løsning her?”


3

Find ud af rammerne for mødet

Tænk over hvilken form for dialog, du ønsker med din leder og på hvilket tidspunkt. Måske ønsker du at indkalde din leder til et møde, hvor du har forberedt lederen på, hvad du vil tale om.

Det kan også være du ønsker en mere uformel samtale med din leder og tager kontakt, når det passer.

Tip: Vælg gerne et tidspunkt, hvor din leder har god tid til at tale med dig. Hvis din leder har en skarp bagkant på eller i har for kort tid til at tale i, kan det blive en samtale, som ikke afsluttes ordenligt.

Såfremt du ikke ønsker en dialog med din leder, kan du også skrive på en mail, hvad du ønsker at formidle.

Når du har fundet ud af, hvilken type møde du ønsker, kan du indkalde til møde.


4

Forklar kort

Når du sidder i møde med din chef, kan du forklare det, som ligger dig på sinde. Det kan være du ønsker at fortælle din chef om din arbejdsstil og diagnose for mere forståelse og evt. tilpasninger.

Du kan fx kort forklare, hvordan autisme påvirker dig og hvad du har brug for. Fx:

"Jeg er autist, hvilket betyder, at jeg nogle gange har brug for mere ro for at kunne koncentrere mig."

"Jeg kan have brug for lidt ekstra tid til at bearbejde nye informationer."

Det hjælper også at være specifik om, hvad din chef kan gøre for at støtte dig, hvis du har behov for tilpasninger på arbejdspladsen.

Fx: "Det ville hjælpe mig meget, hvis jeg kunne få klare deadlines og opgaver på skrift."

"Jeg vil sætte pris på lidt ekstra tid til at omstille mig, når der sker pludselige ændringer i vores plan."

Du kan med fordel tage noter med ind til samtalen, som du kan støtte dig til, så du husker at få fortalt det, der er vigtigt.

5.

Inviter til dialog

Inviter gerne din leder til dialog, ved at spørge din leder, om han/hun vil vide mere eller har spørgsmål til det, som du fortæller.

Din chef har måske ikke nødvendigvis en dyb forståelse af diagnoser som ADHD eller autisme, så du kan være med til at uddanne dem ved at fortælle lidt om diagnoserne (du kan også vise DETTE blogindlæg til din chef).

Som sagt behøver du ikke at informere din chef om diagnoser, men kan højere grad at beskrive dine behov (husk du også kan bruge ordet “neurodivergent” i stedet for diagnoser.


5

Afslutning

Tilsidst i mødet kan du afslutte ved at takke din leder, for deres tid og evt. aftale et nyt møde, som opfølgning på dette, hvis det kunne være gavnligt.



Eksempel:

Alex har arbejdet i en it-afdeling i to år og har overvejet at informere sin leder om sin autisme for at forbedre kommunikationen og øge forståelse.

Forberedelse: Alex ønsker at skabe større forståelse hos sin leder omkring, hvordan autisme påvirker hans arbejdsstil. Han vil også gerne undgå misforståelser og maskere mindre.

Invitere til møde med leder: Alex beslutter sig for at anmode om et formelt møde. Han sender en e-mail til sin leder, hvor han skriver: "Jeg vil gerne tale med dig om noget vigtigt, som jeg mener kan forbedre vores samarbejde. Kan vi finde et tidspunkt til et møde?"

Under mødet siger Alex: "Jeg vil gerne dele, at jeg har autisme. Det betyder, at jeg nogle gange tænker og arbejder anderledes end mine kolleger. For eksempel har jeg brug for klare instrukser og sommetider kan jeg have svært ved at forstå nogle sociale koder"

"Har du nogle spørgsmål eller noget, du gerne vil vide mere om? Jeg vil gerne sikre, at vi kan kommunikere åbent om dette."

Alex afslutter mødet med: "Tak fordi du tog dig tid til at lytte. Jeg sætter pris på din støtte, og hvis du har brug for mere information senere, vil jeg gerne tale om det igen."


Jeg håber dette blogindlæg har givet dig noget inspiration til, hvordan du kan tale med din leder om dine behov.

Du kan evt få mere inspiration her i mit bloginlæg om ADHD og Autisme på arbejdspladsen.

Jeg sender dig al styrke og held til din snak med chefen – du klarer det helt sikkert rigtig godt!


Jeg hjælper virksomheder, ledere og medarbejdere med at skabe inklusion på arbejdspladsen, så alle trives.

Læs mere om hvordan jeg kan hjælpe jer ved at klikke herunder:

Næste
Næste

Neurodivergens på arbejdspladsen: ADHD