Stjæler mobiltelefonen også din tid?
Som beskrevet i dette bloginlæg er vores mobiltelefon og sociale medier skabt til at du bruger længst mulig tid på det.
Skaberne bag de forskellige apps og udbydere af telefoner har sat sig grundigt ind i, hvordan man kan bruge hjernens belønningssystem til at få dig til at bruge deres produkter.
Apps og telefon er udviklet til at trække i din opmærksomhed og skabe et følelsesmæssigt behov for, at du bruger deres medie - det kan derfor føles skræmmende, at skulle til at bruge telefonen mindre end tidligere.
Men hvis du oplever at telefonen stjæler tid fra ting, du virkelig ønsker at bruge tid på eller at dit forbrug af apps har negative konsekvenser for dit sociale eller følelsesmæssige liv, kan det være en god ide at skrue ned for mobilforbruget.
Her kommer nogle simple tips til, hvad du kan gøre her og nu, for at bruge mindre tid på din telefon og blive mindre afhængig af sociale medier.
Forslag:
Sæt tidsbegrænsning på din telefon i indstillinger (skærmfri tid)
Brug en neutral starthjemmeside i din browser, så din opmærksomhed ikke bliver fanget
Brug fly-tilstand og lydløs
Tillad ikke push-beskeder
Slet de apps, som du bruger mest tid på, så du kun kan tilgå dem via computer
Tag telefonen ned i en skuffe/æske, så det bliver sværere at tjekke den (så du ikke ser den)
Fortæl venner, at du ikke er til rådighed (at de ikke kan forvente et hurtigt svar)
Lad telefonen ligge i lommen (evt. med lyd, hvis du venter et opkald) i sociale situationer, i stedet for at have telefonen liggende på bordet
Prøv at slukke din telefon en time eller mere hver dag og undersøg hvordan det føles
Lad være med at tage telefonen med ind i sengen
Øv dig i at lade telefonen ligge på tidspunkter, hvor du normalt ville tage den op (fx i toget) og undersøge hvordan det føles
Digital detox - prøv nogle dage helt uden mobiltelefon og skærm og se, hvad det gør for dig
Hvad jeg selv gjorde, for at være mindre på telefonen
Som jeg har beskrevet i dette tidligere blogindlæg, har jeg ikke selv været tilfreds med mit eget mobilforbrug.
Jeg ville hellere bruge tiden på at holde “rigtige” pauser, i stedet for at tjekke min telefon eller være på sociale medier.
Noget af det, jeg selv har oplevet som hjælpsomt i processen med et mindre forbrug af telefonen, var først og fremmest at blive bevidst om ikke at tjekke min mobil:
Jeg begyndte fx at ligge min telefon et sted, hvor jeg ikke “tilfældigvis” kom forbi og kunne tjekke den (den fangede således ikke min opmærksomhed).
Jeg begyndte at også slukke min telefon og lade den ligge i lommen til sociale arrangementer.
Og så slettede jeg de sociale apps jeg brugte mest tid på - det var en kæmpe tidsluger!
Efter nogle uger om jeg ned på et dagligt skærmforbrug på under en time, hvilket jeg var tilfreds med.
….
Det var så lige indtil corona-krisen i marts 2020 gav mig et enormt følelsesmæssigt behov for at holde mig orienteret i verden... Hvilket igen førte til et meget højt skærmtidsforbrug.
Men nu er jeg begyndt at vende tilbage til de gamle vaner med at ligge telefonen væk og det hjælper helt sikkert på motivationen, at blive husket på at telefonen er skabt til at skabe afhængighed (da jeg skrev det tidligere blogindlæg).
Jeg håber, du har kunnet bruge dette blogindlæg til at få nogle ideer til at lave ændringer, hvis du synes, at du bruger for meget tid på telefonen.
Det er vigtigt for mig at sige, at jeg selv er stor tilhænger af telefonen og de muligheder den giver os - dette blogindlæg er til dig, som synes du bruger for meget tid på skærmen.
Måske du har lyst til at arbejde med nogle af ovenstående strategier sammen med en psykolog?
Du kan kontakte mig og høre mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig →