ADHD og menstruations-cyklus

Er du kvinde og har ADHD, så har du måske lagt mærke til, at du oplever flere symptomer på ADHD i perioden omkring din menstruation.

Det er der en helt naturlig forklaring på.

ADHD-symptomer påvirkes nemlig af hormonet østrogen. Og det er derfor du bliver påvirket af din menstruationscyklus.

Jeg vil nu forklare dig, hvad menstruationscyklus og AD(H)D helt præcist har med hinanden at gøre.


Sammenhængen mellem menstruationscyklus og ADHD skal findes i ændringerne i østrogenniveauet, som finder sted i løbet af menstruationscyklussen. Østrogen påvirker nemlig udskillelsen af dopamin, som har stor betydning for ADHD-symptomer, følelsesliv og velvære.

Når man har ADHD, har hjernen et lavere niveau af dopamin, og derfor er man ekstra sensitiv overfor dopamin (du kan læse meget mere om dopamin og ADHD her). Og dette er grunden til, at kvinder med AD(H)D kan være meget påvirkede af deres menstruationscyklus.

Når østrogenniveauet er lavt, udskilles der mindre dopamin. Derfor vil en kvinde typisk opleve, at hun har ‘mere ADHD’ i de faser af cyklussen, hvor østrogen niveauet er lavt - Det kan f.eks. være, at hun kan føle sig mere ukoncentreret, mere følsom/sensitiv og have sværere ved at komme i gang med opgaver m.m..

Lad os se, hvordan menstruationscyklussen varierer henover de 28 dage.

Menstruationscyklus kort fortalt:

Cyklussen har to faser, som adskilles af ægløsningen. Den gennemsnitlige cyklus varer 28 dage, men det er helt almindeligt, at den enten er kortere eller længere. Der er mange forskellige hormoner involveret i cyklussen, men her fokuserer vi på østrogen:

Den follikulære fase (ca. dag 1-14) starter med menstruationen. I løbet af fasen modnes folliklerne, som indeholder æg. Østrogenniveauet starter lavt og stiger langsomt. Omkring dag 12 eller 13 stiger østrogenniveauet hurtigere og falder så igen.

Ægløsningen (ca. dag 14) ligger midt i cyklussen. Her sendes den modnede follikel ud i æggelederen, og ægget kan befrugtes. Østrogenniveauet er ret lavt.

Lutealfasen (ca. dag 15-28) kommer lige efter ægløsningen. Folliklen, som omgiver ægget, bliver til et ‘gult legeme’, som udsender nogle hormoner, og disse sætter gang i østrogenproduktionen. Derfor stiger østrogenniveauet meget i starten af fasen.

Hvis ægget ikke er blevet befrugtet, vil der på et tidspunkt ikke blive udsendt flere hormoner fra det gule legeme, og derfor falder østrogenniveauet igen og bliver lavt mod slutningen af fasen lige før menstruationen. Det er dette fald i østrogen, som giver præmenstruelt syndrom (PMS) i slutningen af fasen, som ligger lige op til menstruationen.

Det er især cyklussens sidste uge, der er kendt for at give ubehag, dårligt humør og dårligere koncentration, men nogle mærker også østrogen-dykket omkring ægløsningen på samme måde. Hvis du har ADHD, mærker du måske de samme symptomer på samme tidspunkter, men du vil formentlig mærke dem endnu tydeligere end personer uden ADHD.

Hvis du kan genkende ovenstående og føler dig meget påvirket af din menstruationscyklus, så læs endelig videre. Jeg har nemlig nogle gode råd til, hvad du kan gøre for at modvirke den øgede påvirkning.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg har ADHD og er meget påvirket af min menstruationscyklus?

Der er flere ting, du kan overveje, hvis du mærker din cyklus særligt meget ift. din ADHD.

Her er nogle konkrete forslag, men det vigtigste er, at du mærker efter og giver dig selv masser af omsorg - især hvis du kan mærke, at dit humør bliver påvirket.

Medicin

Tal med din psykiater om en evt. ændring i dosis af centralstimulerende medicin i visse perioder.

Mange har gode erfaringer med at variere deres dosis af centralstimulerende medicin (f.eks. Ritalin, Concerta eller Elvanse) afhængigt af, hvor de er i cyklussen.

Hvis du oplever, at dine symptomer på AD(H)D er tydeligere i nogle faser (typisk under ægløsning og i ugen op til menstruation), så prøv at tale med din psykiater om evt. at gå lidt op i dosis på disse tidspunkter.

Nogle supplerer også ikke-centralstimulerende medicin (f.eks. Strattera) med en lav dosis af centralstimulerende medicin i de faser, hvor østrogen-niveauet er lavt. Det er helt individuelt, hvad der fungerer godt, og du skal selvfølgelig tage din medicin, sådan som du har aftalt med din psykiater.

Østrogenholdige præparater

Tal med din læge om evt. at prøve hormonel prævention.

For nogle fungerer det godt at være på prævention, som påvirker østrogenbalancen (f.eks. p-piller). Man kan opleve, at hormonel prævention letter symptomerne på AD(H)D, og at der er færre udsving i ens humør.

Prævention er en meget individuel sag, og selvom nogle oplever det som gavnligt at tage f.eks. p-piller, oplever andre det som en stor lettelse at stoppe på præparatet.Hvis du gerne vil prøve hormonel prævention, så prøv at forhøre dig om mulighederne hos din læge.

Tilpasning af din hverdag 

Forslag 3: Planlæg dine aktiviteter ift. din menstruationscyklus.

Hvis du ved, at du har ekstra svært ved at planlægge, strukturere, koncentrere dig og følelsesregulere på bestemte tidspunkter af din cyklus, kan du prøve at fordele dine opgaver, så de passer bedst til, hvordan du har det.

Hvis du synes, at det er svært at gå i gang med forårsrengøring, at planlægge familiefødselsdag eller at koncentrere dig gennem møder - og hvis din kalender er relativt fleksibel - kan du prøve at lægge disse aktiviteter de steder i cyklussen, hvor dit østrogenniveau er højt. 

Motion

Dyrk evt. mere motion i de perioder, hvor østrogen-niveauet er lavt.

Vi ved, at motion øger dopaminniveauet, Du kan derfor også afprøve, om det hjælper at dyrke mere motion i de faser, hvor østrogen-niveauet er lavt.

MEN hvis du har ekstra svært ved at komme i gang med at dyrke motion i ugen op til menstruationen, er du altså helt almindelig. Det er nemlig, når østrogen- og dopamin-niveauerne er lave, at man har sværest ved igangsætning. Husk, at det er helt okay, og at det formentlig bliver lidt nemmere, når cyklussen starter forfra.

Omsorg og ro

Lyt til dig selv og giv evt. omsorg og ro

Måske er ugen op til menstruationen et tidspunkt, hvor du skal give dig selv lidt fri fra de forventninger, du normalt har til dig selv. Så mærk efter og giv dig selv det, som du har brug for. Og måske er det omsorg og ro.

Jeg håber du har fået mere forståelse for sammenhængen mellem ADHD og menstruationscyklus og ideer til, hvordan du kan afhjælpe vanskeligheder.

- Skrevet af Tone Spang, Psykologistuderende

Du kan lære sammenhængen mellem ADHD og dopamin til vores kurser og grupper for voksne med ADHD.

Læs mere ved at klikke herunder:

Forrige
Forrige

10 ting som din medarbejder med ADHD ville ønske, at du vidste, del 1

Næste
Næste

Aktiviteter, der giver dig dopamin