Autisters fantastiske karaktertræk

I mit arbejdsliv som psykolog har jeg mødt mange autister og hjulpet dem med at håndtere livet.

At møde disse mennesker har været en kæmpe gave, som har givet mig stor indsigt i deres liv og væsen.

Igen og igen har jeg beundret jeg autisters styrke, kreativitet og ærlighed!

Til trods for deres modgang i livet er de ærlige, følsomme og ordentlige.

Jeg vil gerne bruge dette blogindlæg til at fremhæve og hylde de mange positive egenskaber, som autister besidder.

Og der er helt sikkert mange flere positive karaktertræk, end hvad jeg har fået med i dette blogindlæg. Men her har jeg i hvert fald beskrevet nogle af de positive træk, som kendetegner mange autister.

Blogindlægget er skrevet til dig, som er pårørende, men det kan selvfølgelig læses af alle!

Her kommer de så:

Sensitivitet

Din ven eller partner med autisme sanser verdenen mere intenst end du gør.

Farver er dybere, maden smager og lugter af mere, lyde er højere og kroppen mærker mere.

Det betyder at din autistiske ven ofte opdager noget, før du selv gør og kan være helt eminent til at lave mad, skabe musik og føle empati overfor mennesker og dyr.

Stærk empati

Pga. autisters sensitivitet er de i stand til at fornemme mennesker og dyr meget tydeligt.

Af denne årsag er autister i stand til at udvikle ekstremt tætte bånd med børn, dyr og voksne.

Loyalitet

Når en autist har udviklet et tæt bånd til et menneske eller dyr, er de loyale overfor dem. De vil gå utrolig langt for at hjælpe dem, de holder af. Dette gælder også på arbejdspladser.

Evne til at se tingene for hvad de er

Din autistiske ven, kollega eller partner ser situationer og mennesker for, hvad de er. De er ofte mindre optaget af sociale hierarkier, normer og image.

Det betyder altså ikke noget, hvor mange penge du har, eller hvilket tøj du går i, men det er stedet din personlighed og adfærd, som er afgørende for deres oplevelse af dig.

Ærlighed

Autister vægter ærlighed og sandhed over alt andet.

Hvorfor bruge tid på overfladisk snak, hvide løgne og ‘kryben udenom, når man kan sige tingene, som de er’?

Retfærdighedsans

Mange autister har en veludviklet retfærdighedssans - de vil gå meget langt for retfærdighed.

Ordentlighed og lyst til at følge regler

Mange autister holder af at overholde regler og skabe struktur. De har ofte stærke idealer om ordentlighed, som de forsøger at leve op til. (Det kan i øvrigt være frustrerende, når andre IKKE overholder regler!).

Specialister

De fleste autister er specialister. De kan lide at gå i dybden, når de skal indlære noget nyt, som de finder interessant. Det kan være indenfor alle slags emner som fx lægevidenskab, kommunikation, dyr, sport og kunst.

Nogle autister fordyber sig i bestemte interesser, som varer livet ud og andre skifter interesse ofte. Men de fleste autister vil befinde sig bedst i et studie-, arbejds- og fritidsliv, hvor de har muligheden for at fordybe sig.

Perfektionisme

Autister springer ikke over hvor gærdet er lavest!

Autister er perfektionister på den måde, at de har det bedst, når de gør noget ordentligt.

Det kan være en kæmpe gave i et studie- og arbejdsliv, hvor der er en masse opgaver, som skal løses. De er ofte ærekære omkring deres arbejdsopgaver og ønsker at udføre dem til punkt og prikke.

Stor viden

Pga. autisters specialiserede hjerne og kærligheden til fordybelse, udvikler de stor viden om forskellige ting.

Mange autister er i stand til at lagre enorm information i hukommelsen om emner, som de har interesse i.

Gå sin egen vej

Nogle autister går deres helt egne veje i livet - de prøver måske noget nyt, som ingen har gjort før. Det kan handle om job, livsstil, kærlighed og meget andet.

Autister er mindre optaget af at “følge strømmen” og er i stand til at tænke helt ud af boksen. For mange betyder det, at de får et mere indholdsrigt liv, fordi de tør forfølge deres drømme. Det er ikke bare inspirerende, det er også modigt!

Modig

Læs blot ovenstående!

Jeg møder ofte autister, som (med vilje) skiller sig ud fra mængden, og jeg beundrer deres mod!

Måske er det en særlig tøjstil, boligform eller blot åbenhed og ærlighed omkring sig selv. Det kan være modet til at flytte langt bort eller turde gå efter drømme, som ingen andre kunne forestille sig.

Møde fremmede med åbent sind

Som beskrevet tidligere er autister mindre optaget af sociale hierarkier og sociale “normer”, hvorfor de møder andre med et åbent sind. De sætter sjældent folk i kasser ud fra udseende, job/uddannelse eller hvor mange penge, man har.

Det kan være ganske befriende!

Overkomme vanskeligheder

Fordi autister sjældent passer ind i en neurotypisk verden, er de vant til at skulle overkomme vanskeligheder. De finder forskellige kreative måder at klare sig i livet på, og mange har en særlig styrke til at klare sig igennem svære situationer.

Evnen til at tænke systematisk, analytisk og logisk

En autists hjerne vil i højere grad - end en neurotypisk hjerne - tænke systematisk og analytisk.

Fx vil en autist i højere grad opveje fordele og ulemper (bruge logik), når de skal træffe et valg i stedet for at “gå med mavefornemmelsen”.

Mange autister (men bestemt ikke alle) har derfor en forkærlighed for logiske opgaver, matematik, systemer og mønstre. Det kan give glæde og ro, når der er system i opgaver og omverdenen.

Autister kan lide at “bruge hovedet” til at analysere, løse problemer og skabe orden.

Kreativitet

Mange autister er i stand til at skabe nye sammenhænge, som ingen har set før. De har en særlig kreativitet og evne til at skabe nye forbindelser.

Når vi kigger tilbage i historien på nogle af de største opfindere, forfattere og musikere, kan vi se, at de har haft autistiske træk. Det drejer sig bl.a. om Albert Einstein, Mozart, Benjamin Franklin, Leonardo Da Vinci, Thomas Edison, H. C. Andersen og mange mange flere.

Af nutidige kendte og kreative mennesker med autisme kan bl.a. nævnes: Courtney Love, Susan Boyle, Björk, Tim Burton, Anthony Hopkins, Jerry Seinfeld, Satoshi Tajiri (har skabt Pokémon) og mange andre (prøv at google det!).

What you see is what you get

Sidst men ikke mindst!

Mange autister siger, hvad de mener, og er ærlige overfor dig (hvis de ellers er trygge ved dig), hvilket betyder, at du ikke behøver at “regne ud”, om personen mener, hvad de siger. Ofte kan du blot lytte til, hvad de fortæller dig og stole på, at de mener det.

Så hvis din autistiske kæreste siger, at det er OK, at du ikke tager med til din svigerfamilies fødselsdagsfest, kan du regne med, at din autistiske partner faktisk mener det.

Det kan være ekstremt befriende at kunne tale så frit og direkte med hinanden, hvor man ikke behøver at være nervøs for, om personen virkelig mener det, de siger, om de er sarkastiske eller om de lyver.

Hvis du selv kan være lige så direkte og ærlig overfor din autistiske ven eller kæreste, er der grobund for et helt unikt forhold.

Jeg håber at dette blogindlæg skaber genklang hos dig, som kender en eller flere autister.

Lad os sammen fremhæve og skabe fokus på autisters positive egenskaber!


Spektrum Gruppe

Har du lyst til at komme med i vores psykoedukations-gruppe for autister?

Vi mødes 4 gange á 2 timer og bliver klogere på autisme hos voksne.

Du kan læse mere ved at trykke HER.

Forrige
Forrige

Sige fra

Næste
Næste

Hvor kan du få gratis hjælp, når du er voksen med ADHD eller autisme?