Hvad er Rejection Sensitivity Dysphoria?

Mange med ADHD og ADD kan beskrive “ekstreme” følelser og “nedsmeltninger”, hvis de oplever afvisning og kritik.

Gennem årene er dette blevet tilgået med en opfattelse af, at det skyldes nærtagenhed, social angst eller måske endda symptomer på personlighedsforstyrrelse. 

Nogle har også tilgået denne del med lettere trækken på skuldrene eller set det som et mindre vigtigt problem. 

Men nyere teori og erfaring tyder på, at det rent faktisk er et gennemgående træk, som opleves af mange voksne mennesker med ADHD og ADD. 

På baggrund af klinisk erfaring har den amerikanske psykiater William Dodson udarbejdet en teori og et begreb om "Rejection Sensitivity Dysphoria". 

Rejection Sensitivity Dysphoria (herefter RSD) er et begreb som beskriver og refererer til en ekstrem følsomhed over for afvisning, samt stærk emotionel smerte ved afvisning eller oplevelse af afvisning.

Ifølge William Dodson er RSD et typisk personlighedstræk som findes sammen med ADHD og ADD.

Det er en tilstand, eller et træk, som endnu er meget lidt undersøgt og beskrevet, men som ofte vækker stor genkendelse hos både mennesker med ADHD og behandlere.

Mennesker med RSD bliver hurtigt overstrømmet med negative følelser som angst, tristhed eller vrede, hvis de oplever at blive afvist. Det kan fx give sig udslag i panikangst, agression, raserianfald og gråd.

Der skal ikke nødvendigvis være en “reel” afvisning til stede for at mennesker med RSD bliver overvældede. Det vil være personens oplevelse af afvisning, som har betydning for den emotionelle respons.

Rejection Sensitivity Dysphoria kan trigges af:

Afvisning

Kritik (selvom det er konstruktivt)

Mobning og drilleri

Stærk indre selvkritik, når man føler, at man har fejlet

Eller oplevelsen af ovenstående punkter, uanset om andre kan genkende dette eller ej (fx en oplevelse af en afvisning, selvom det ikke var en reel afvisning).

For mennesker med RSD vil de stærke følelser aftage forholdsvis hurtigt, når der ikke længere er en trigger.

Men er det ikke altid ubehageligt at blive afvist?

Jo, det er det for de fleste mennesker, men for mennesker med RSD er det en langt mere gennemgribende, intens og smertefuld følelse, som kan blive styrende for deres valg, hverdag og relationer.

Mange af de klienter med ADHD, jeg møder i min klinik, kan genkende RSD, når jeg fortæller om det. Flere har beskrevet det, som om der endelig bliver sat ord på noget, de har følt i årevis, men ikke har kunnet forklare.

Hvad er årsagen til RSD?

Som skrevet ovenfor, er RSD endnu meget lidt undersøgt. Derfor er det også svært præcist at sige, hvad årsagen til RSD er.

William Dodson, som er ophavsmanden til begrebet, mener at RSD skyldes genetiske og neurologiske årsager - på sammen måde som ADHD og ADD.

Ligesom sensitivitet og vanskeligheder ved at regulere følelser er en del af symptomerne på ADHD, mener William Dodson, at RSD kan være et symptom på ADHD.

Man kan sige at mennesker med ADHD generelt oplever følelser mere intenst end mennesker uden ADHD, fordi de har vanskeligt ved at regulere følelser, men også fordi de ofte har mindre “filter” over for egne følelser.

På denne måde er RSD en forstærket følelse og sensitivitet over for afvisning, som mange mennesker kan genkende, men som for mennesker med RSD kan blive ødelæggende og ekstrem smertefuld. 

Det er dog også muligt at miljøet har en påvirkning

For selvom RSD - ifølge William Dodson - først og fremmest skyldes neurologiske årsager - og dermed ikke skyldes påvirkninger i barndom og ungdom - kan man sige at vores erfaringer og oplevelser også er med til at danne grundlag for adfærd og følelser i voksenlivet. fx:

  • Hvordan har forældrene fx håndteret barnets følelsesmæssige respons på afvisning? 

  • Er barnet blevet gjort forkert, hvis det er blevet angst, vredt eller ked af det, når det har modtaget kritik?

  • Måske endda hånet eller kaldt “for følsom”?

Hvis dette er tilfældet, kan personen komme til at tro, at de følelser, som personen oplever er forkerte og at de derfor skal skjules. 

Når vores følelser og behov for omsorg ikke mødes som børn, kan vi komme til at tro, at vi grundlæggende ikke er værd at elske og at vi derfor er nødt til at “lave os om” for at fortjene kærlighed/omsorg.

Noget andet er, at rigtig mange mennesker med ADHD, som følge af deres kognitive vanskeligheder, ofte har oplevet rigtig mange nederlag og afvisninger igennem deres liv. 

Ifølge min erfaring bærer næsten alle voksne med ADHD rundt på mange smertefulde minder om ikke at kunne leve op til de krav, der er blevet sat for dem - fx i skolen, derhjemme og i sociale sammenhænge. De har ofte fået meget skæld ud og er ikke blevet forstået ift. deres “special-designede hjerne”, som fungerer en smule anderledes end de flestes.

Disse oplevelser kan komme til at betyde, at man bliver ekstra sensitiv overfor mulige afvisninger/nederlag.

Således kommer mange af disse mennesker til at forvente det værste, fordi de har mange og gentagne erfaringer med, ikke at kunne leve op til egne og andres forventninger. Og dermed mener jeg, at RSD også kan tænkes eller i hvert fald forstærkes af miljømæssige påvirkninger.

Mens de fleste kan sætte sig ind i, at afvisninger er ubehagelige og til tider smertefulde, er det måske mindre nærliggende for mange, at sætte sig ind i, hvor vidtrækkende RDS kan påvirke adfærd. 

Men RSD er ikke blot et nyt navn, for et øjebliks ubehagelig stemning - men et begreb som betegner både den dybfølte og store reaktion, der følger en oplevet afvisning, OG de adfærdsændringer (med tilhørende konsekvenser) som følger med.

Hvordan påvirker RSD adfærden?

Forestil dig igen og igen at have oplevet, ikke bare et øjebliks ubehag ved afvisning, men reaktioner som panikanfald, dybtfølt emotionel smerte eller voldsomme vredesudbrud. 

Efter et stykke tid, vil det være naturligt for dig, at beskytte dig selv, ved at forsøge at undgå situationer, som medfører sådan en stærk og yderst ubehagelig reaktion. 

Denne tendens til at forsøge at ændre sine omstændigheder, sådan at man oplever færre afvisninger, kan komme til udtryk på forskellige måder. 

I forbindelse med samtaler med mine klienter, oplever jeg, at særligt to adfærdsændringer kan forbindes med RSD:

“People Pleasers”

En typisk påvirkning af adfærden, er det man på engelsk kalder People Pleasing. Således kommer mange personer med RSD til, kontinuerligt, at sætte andre menneskers behov før deres egne

De kan bruge oceaner af energi på at forsøge at regne ud, hvordan andre mennesker ønsker at de skal handle og opføre sig. Og så forsøge at være på den måde, som de tror den anden ønsker. På den måde kommer de til at sætte egne mål og ønsker på “stand by” i forsøget på at undgå afvisning. 

Denne adfærd medfører ofte, at de har svært ved at sætte grænser og sige fra overfor andre; hvilket kan lede til, at de går med til nogle ting, som de bagefter fortryder og finder grænseoverskridende. 

Tendens til at undgå sociale arrangementer/relationer

For nogle, kan RSD komme til at betyde, at de simpelthen undgår sociale arrangementer og situationer, der potentielt kunne indeholde en afvisning. På den måde kommer de en potentiel afvisnings i forkøbet, ved selv at afvise hele den sociale sammenhæng. 

Denne strategi kan være fatal, da den fører til, at de mister deres netværk; og i værste fald helt stopper med at møde (nye) mennesker. Det kan komme til at lede til ensomhed og tristhed.

Mennesker med RSD kan også begynde at undgå andre typer sociale situationer, hvori der ligger en potentiel afvisning. Det kan fx være at svare på en SMS, gå i gang med en opgave (fordi man på forhånd forventer, at man fejler) eller gå til jobsamtale.


Kan du genkende ovenstående beskrivelse af RSD? 

Min erfaring, fra mine tidligere klienter, er at det i sig selv kan være en enorm lettelse at få kendskab til begrebet RSD. 

Det giver plads til at slippe fx fordomme eller selv-kritiserende indre monologer, der påpeger, at andre ikke reagerer så voldsomt på afvisninger. Og det giver således i sig selv en bedre forståelse af egne reaktionsmønstre. 

Men der er heldigvis også en række metoder du kan bruge, hvis du har RSD, til at komme bedre igennem hverdagen OG afvisninger - uden at skulle ty til uhensigtsmæssige adfærdsændringer. 

Jeg har samlet information om disse metoder i et helt blogindlæg for sig:

Det finder du lige HER >>

ADHD gruppe for voksne

Kom med i en psykoedukations-gruppe, hvor du møder andre mennesker med ADHD og lærer meget mere om dit hjerne og strategier til at leve med ADHD. Herunder også strategier til at håndtere RSD.

Forrige
Forrige

Rejection Sensitivity Dysphoria - Hvad kan du gøre?

Næste
Næste

Guide til at træffe valg